شرط داوری در قرارداد
شرط داوری در قرارداد درست است یا اشتباه
یک رسم نادرست و اشتباه در نوشتن قراردادها بهخصوص قراردادهای مشارکت در ساخت جا افتاده و آن این است که حتماً باید شرط داوری در قرارداد بنویسند وگرنه قرارداد اشکال پیدا میکند! از آن بدتر وقتی است که میبینم بعضی از مشاورین املاک ناآگاه به مسائل حقوقی قراردادهای ملکی، حتی در مبایعهنامهای که همه خیارات قانونی از سوی طرفین ساقط شده در آخرین خط قرارداد (مبایعهنامه) شرط میکنند:
در صورت بروز اختلاف موضوع از طریق داوری حلوفصل میشود»!؟
حتما بخوانید : داوری در قراردادها خوب یا بد؟ |
پدربیامرز آخِ دیگِ چرا در مبایعه نامه شرط داوری در قرارداد درج میکنی؟! خوب شرط داوری کردی، حالا چرا مشخصات داور نمینویسی تازه معلوم نیست منظور از حل و فصل میشود، چیست؟
اگر شرط داوری در قرارداد را در قرارداد ننویسند
باور کنید اگر شرط داوری در قرارداد را در یک قرارداد ننویسید به خدا هیچ اتفاقی نمیافتد که هیچ، بلکه خیلی محاسن هم دارد که اگر تجربه یک وکیل امور ملکی را داشته باشید، هیچگاه به سمت درج شرط داوری نمیروید چون ضررش بیشتر از منفعتش هست. البته نباید از مزیت شرط داوری غافل ماند اما به عنوان یک وکیل متخصص دعاوی ملکی آنقدر ناداوری در قراردادهای مختلف دیدهام که ترجیح میدهم تا زمان فرهنگسازی کامل موضوع داوری در قراردادها و آشنایی دقیق از اصول داوری در قراردادها فعلاً از این شرط از سوی افراد ناآگاه استفاده نشود.
حتما بخوانید : چگونه قرارداد مشارکت در ساخت تنظیم کنیم؟ |
یک داور باید ویژگیهای داوری را که در قانون آیین دادرسی مدنی و سایر قوانین داخلی و بین المللی که در زمینه داوری قانونگذاری شده است داشته باشد والا انتخاب یک داور غیر مطلع یابی صلاحیت، جز آسیب به طرفین قرارداد هیچ کار دیگری نمیکند. تا آنجایی که ممکن است از انتخاب مشاور املاکی که تنظیمکننده قرارداد است به عنوان داور قراردادها خودداری کنید. این موضوع هم به نفع طرفین قرارداد است و هم به نفع مشاور املاک. چون در حالت اول با انتخاب یک فرد ناآگاه به عنوان داور به آینده قراردادتان آسیب جدی وارد میکنید و در حالت دوم نیز مخاطرات حقوقی و صنفی برلی مشاور املاک قابل تصور است.
سلام استاد.یک واحد آپارتمان را در تاریخ۱۲/۱۱/۹۸معامله کرده ام که در مبایعه نامه تاریخ انتقال سند را ۱۲/۱۲/۹۸تعیین کردیم.
با توجه به وجود تخلفات شهرداری در آن ساختمان(دیوارکشی در حیاط و انباری)که مربوط به مالک دیگری بود.مقدمات انتقال سند از طرف شهرداری مهیا نشد.لذا تاریخ تعیین شده برای انتقال سند منتفی شد.و متاسفانه ما نرفتیم عدم حضور بگیریم. در اظهارنامه ای که برای فروشنده فرستادم تاریخ۲۵/۱/۹۹را جهت پرداخت ثمن معامله و انتقال رسمی سند تعیین کردیم که باز هم فروشنده با مراجعه به بستگان اینجانب و عجز و ناله کردن ما را فریب داد و مجدد در تاریخ ۳۰/۲/۹۹مبلغی از ما دریافت کرد و وعده سند زدن فوری را داد.
حال اکنون می توانم به ازای تخلف او از انتقال رسمی سند مطالبه خسارت قراردادی(روزی۱۰۰هزارتومان در مبایعه نامه قید شده است) کنم یا چون عدم انتقال سند خارج از اختیار او بوده به دلیل تخلفات ساختمانی همسایه نمیشود?
و اینکه چون در مبایعه نامه داوری شرط شده است اقدام من باید چگونه باشد?دادخواست تنظیم کنم?
اگر بخواهم مطالبه خسارت کنم از چه تاریخی باید مطالبه کنم? و آیا مجدد با اظهارنامه ارسال کنم?تشکر از زحمات.ارادت
سلام و درود
باید از طریق اظهارنامه تقاضای انجام داوری کنید و و حسب تصمیم و رای داور اقدام کنید. چون عدم حضور دریافت نکردید از زمان دادخواست یا تقاضای داوری به شما تعلق می گیرد.
با سلام،آیا داور قرار داد شرایط خاصی داره؟! چون در قسمت مشخصات داوری،یک قسمت هست به اسم کد داوری!
سلام و درود
موارد ضروری داوری این است
۱-اسم داور
۲-حدود اختیاراتش
۳-دستمزد
۴-مدت داوری
کد فعلا اجباریزنیست.
سلام اگه در بند ۷ مبایعه نامه بخش داور خالی گذاشته بشه یکی از طرفین میتونه بدون رضایت طرف مقابل از طریق دادگاه اقدام به تعیین داور بکنه یا اون بند کلا ساقط محسوب میشه؟؟
سلام و درود
اگر خالی رها بشود اقدام یکطرفه اثر قانونی ندارد. دادگاه نیز حقی به تعیین داور در این شرایط ندارد.
در مبایعه نامه های پرینتی در یکسال اخیر نیز در صفحه آخر شرط داوری به صورت پیش فرض پیش بینی شده که با توجه به مفاد آن باید حتما با یک وکیل مشورت کنید جون می توان آنرا نیز ساقط و بی اثر کرد و الا در صورت بروز اختلاف داوری با کمیسیون حل اختلافات اتحادیه املاک خواهد یود و قطعیت دارد.
با سلام و تشکر از پاسختان من دنبال راهی هستم که موضوع به داوری ارجاع نشود.چون به قول جنابعالی با یک ناداوری مواجه هستیم.بدلیل اینکه وزن داوری به نفع طرف مقابل هست بعلاوه حق اعتراض به نظریه داوران نیز در قرارداد سلب شده است، و فکر میکنم رجوع به داوری مسیر اشتباه وانحرافی باشد. وخود قرارداد نیز تاب این تفسیر را دارد .چون در قرارداد اختلاف در تفسیر یا اجرا قابل ارجاع قابل ارجاع به داوری شناخته شده است. در درحالیکه هیچ ابهامی در تفسیر یا اجرای قراداد وجود ندارد. وانچه واقع شده تخلف درتحویل واحد پیش فروش بمدت دو سال می باشد.با تشکر از نظری که اعلام می کنید.
با سلام و احترام
اگر تعهد قراردادی صریح در مورد تحویل واحد پیش فروش شده نقض شود مثلا تحویل با دو سال تاخیر باشد . و در قرارداد شرط ارجاع به داوری در مورد اختلاف راجع به تفسیر یا اجرای قراداد پیش بینی شده باشد . آیا لزومی برای مراجعه به داوری وجود دارد یا بدون مراجعه به داور می توان خسارت قراردادی را مطالبه کرد . و در فرضی که ملزم به رجوع به داوری باشیم آیا سلب حق اعتراض به رای داور وجاهت دارد یا خیر
سلام و درود
پاسخ قسمت اول مثبت است و باید حتما سیکل داوری طی شود.
پاسخ قسمت دوم نیز منطبق با حکم صریح قانون آیین دادرسی مدنی است و طرفین میتوانند اختلاف بین خود را از قبل از طریق داوری پیش بینی کنند و اگر حق اعتراض یا تجدیدنظر را از خود سلب کنند مخالفتی با قوانین ندارد و قطعی است. مگر اینکه نظر داور مخالف قوانین و شرع باشد که قابل اعتراض است.
لامصب کاملا داد میزنه از اون دسته وکلای انحصارگری که حقوق رو خاصه وکالت و کانون وکلا میدونی
شرط داوری واستفاده از باب هفتم آیین دادرسی مدنی ریشه در حقوق کشور داره واین دست وپازدنها برای کم رنگ نشون دادن مبحث علمی وحقوقی داوری ره به جایی نخواهد برد.
پایان انحصارگرایی کانون وکلا =شروع داوری منطبق بر آیین دادرسی مدنی
ما مشکلی با داوری نداریم بلکه گفتیم اگر آگاهی به مباحث داوری ندارید بهتر است شرط داوری پیش بینی نکنید. ضمنا تا وکیل نباشید و تجربه حرفه ای نداشته باشید متوجه مسئله و مشکلات ناشی از شرط داوری نخواهید شد. هیچ وکیلی مخالف اصل داوری نیست بلکه مشکل در چگونگی شرط داوری و کاربرد آن در قراردادها ست.ضمنا بنظر میرسد ناراحتی شما از جای دیگه است…
اگر مقاله را یک مرتبه دیگر مرور کنید متوجه اشتباه فاحش خودتون می شوید. هر کسی یکبار این مقاله را بخواند متوجه می شود که چندین بار گفته شده شرط داوری اصول و قانون دقیقی دارد و افراد ناآگاه نباید در امر داوری دخالت کنند حالا اگر شما استادی و آگاهی بسم الله .