دستور فروش ملک مشاع
مقدمه:
قبل از پرداختن به دعوای دستور فروش ملک مشاع لازم است مه معنی و مفهوم ملک مشاع را مختصراً توضیح بدهیم. ملک مشاع به ملکی گفته می شود که بین دو یا چند نفر مشترک باشد بدون اینکه بین آنها تقسیم شده باشد. بنابراین هر یک از شرکای ملک مشاع سهمی را در آن ملک دارند. فرقی هم نمی کند که یک سهم یا نود و نه سهم باشد در هر حال به همان میزان در کل ملک با دیگری شریک است. همچنین ممکن است دو نفر به صورت دانگی در یک ملک یا زمین یا آپارتمان شریک باشند. در این حالن آن ملک بین آنها مشاعی محسوب می شود. ممکن است یکی از شرکا یک دانگ و دیگری پنج دانگ مشاع از ملک را شریک و سهیم باشد.
حتما بخوانید : دعوای افراز ملک مشاع |
دعاوی دستور فروش ملک مشاع در املاک ورثه ای
املاک ورثه ای یکی از نمونه های بارز املاک مشاعی هستند. برای مثال اگر پدر خانواده فوت بکند همسر و فرزندانش در اموال او از جمله املاک او به طور مشاعی شریک می شوند. لازم است بدانید که هیچ یک از وراث نمی توانند علی رغم صدور گواهی حصر وراثت و مشخص شدن سهمش در اموال متوفی اقدام به تصرف و استفاده اختصاصی از اموال پدرشان بکنند. گواهی حصر وراثت فقط نشان دهنده ورثه حین الفوت و میزان سهم قانونی ورثه است نه مدرکی برای تقسیم اموال و املاک مشاعی. لذا هیچ یک از ورثه تا قبل از تقسیم اموال و ترکه به جا مانده از پدرشان حق تصرف اختصاصی حتی به ادعای تصرف به میزان سهمش ندارد و الا باید اجرت المثل ایام تصرفش را به سایر ورثه و شرکا بپردازد.
اگر شرکا و وراث ملک مشاعی در استفاده از ملک مشاع با اختلاف مواجه بشوند هر یک از آنها می تواند علیه سایر در دادگاه به خواسته دستور فروش ملک مشاع اقامه دعوی کند. در این حالت دادگاه ابتدا طی استعلامی از اداره ثبت جویا می شود که آیا ملک موضوع، قابل تقسیم و افراز است یا خیر؟ اگر ملک مشاع قابل افراز باشد شرکا باید به اداره ثبت مراجعه کنند نه دادگاه چون با افراز و جدا کردن سهم طرفین دیگر اختلافی باقی نمی ماند تا بخواهند از طریق دادگاه اقدام نمایند. اما اگر پاسخ استعلام اداره ثبت این باشد که ملک قابل افراز نیست چه باید کرد؟
برای این دعاوی چگونه و به کجا باید مراجعه کنیم؟
اگر ملک قابل افراز نباشد و شرکا در استفاده از آن با مشکل و اختلاف مواجه بشوند هر یک از آنها می توانند از طریق تنظیم دادخواست از دادگاه حقوقی محل وقوع ملک درخواست صدور دستور فروش ملک مشاع را بنمایند. در این صورت دادگاه با صدور قرار کارشناسی و تعیین کارشناس روی ملک قیمت گذاری کرده و با انجام تشریفات مزایده ملک را به فروش میرساند و هر یک از شرکا یا وراث طبق گواهی حصر وراثت در وجه حاصل از فروش ملک مشاع سهیم ی شوند.
سخن آخر :
ناگفته نماند که دستور فروش ملک مشاع حکم نبوده و نیاز به رسیدگی ترافعی و دعوت از طرفین نیست و تصمیم دادگاه در خصوص قطعی و غیر قابل اعتراض است. شاید بپرسید آیا شرکا یا ورثه می توانند ملک مشاع را خریداری کنند؟ آیا شرکای ملک مشاع می توانند در مزایده و خرید ملک شرکت داشته و حتی خودشان اقدام به خرید از طریق مزایده بکنند؟ آیا باید همه وجه ملک را پرداخت یا نه؟ پاسخ این است که چون اقامه دعوا در خصوص این دعاوی تخصصی و فنی می باشد لازم است از وکیل متخصص دعاوی ملکی مشورت بگیرید یا درخواست وکیل کنید. به همین جهت شما می توانید فرمی را که پایین این ویدیو و مقاله قرار داده شده است را تکمیل کنید و آن را برای ما ارسال کنید. همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس گرفته و هماهنگی های لازم را انجام خواهند داد.