تحویل ملک اجاره ای به مالک
تحویل ملک اجاره ای به مالک در حالت عادی
وقتی که قرارداد اجاره به پایان مدت اجاره میرسد باید ملک را تخلیه کرده و به موجر تحویل دهید. در حالت عادی و مسالمت آمیز طرفین می آیند ابتدا صورت جلسهای را بین خود تنظیم میکنند و ودیعه یا پول پیش از طرف موجر به مستاجر پرداخت می شود. یا اینکه طرفین ضمن حضور در دفتر مشاور املاک تنظیم کننده اجاره نامه وجه قرضالحسنه یا پول رهن و هزینه های احتمالی مثل پول آب و برق و سایر انشعابات یا خسارات وارده به ملک رد و بدل میشود و مستأجر ملک را تخلیه میکند و در اختیار موجر قرار میدهد و همه این موارد صورتجلسه میشود و به امضاء طرفین میرسد.
مشکلات تحویل ملک اجاره ای به مالک
همیشه تخلیه و تحویل محل استیجاری به این آسانی اتفاق نمی افتد و گاهی با مشکلات و اختلافاتی روبه رو خواهد بود.اما ببینیم وقتی دو طرف با اختلاف و مشکل مواجه شوند و مستأجر نخواهد ملک را تخلیه کند و از آن طرف موجر قرض الحسنه یا همان پول پیش یا ودیعه را نخواهد پس بدهد چه اتفاقاتی میافتد.
سوال اینجاست که در چنین شرایطی تکلیف مستأجر چیست و چه اقدامات قانونی وجود دارد و چه باید بکند؟ آیا میتواند از تخلیه ملک امتناع کند یا نه؟ اگر مستاجر در پایان مدت اجاره محل اجاره ای را تخلیه نکرد آیا بعد از پایان مدت اجاره مسئول پرداخت اجرت المثل ایام تصرف بعد از پایان مدت اجاره است یا نه؟ مثلاً قراردادش امروز تمام شده ولی چون پول پیش یا پول رهن را نگرفته اقدام به تخلیه ملک نمیکند. حال ممکن است این وضعیت یعنی عدم استرداد و پرداخت پول پیش توسط موجر یا نماینده قانونی وی یک ماه یا دو ماه یا شش ماه به طول بیانجامد.
در صورت عدم تحویل ملک اجاره ای به مالک آیا بعداً موجر میتواند علیه مستأجر ادعای اجرت المثل داشته باشد؟
پاسخ مثبت است. به عنوان مستأجر باید بدانید وقتی که قراردادتان تمام شد حتی اگر موجر از پرداخت و استرداد قرض الحسنه امتناع کند شما به عنوان مستأجر ناگزیر هستید ملک را تخلیه کنید. راهکار قانونی و حقوقی در چنین شرایطی این است که ابتدا محل استیجاری را تخلیه کنید و سپس از طریق شورای حل اختلاف محل وقوع ملک، تقاضای تأمین دلیل میکنید. پس از بررسی پرونده و تایید مفاد دادخواست طبق دستور قاضی شورا دادورز شورای حل اختلاف طی هماهنگی قبلی با مستاجر در محل ملک حضور یافته و آنرا مورد بازدید قرار می دهد.
حتما بخوانید : اهمیت بررسی اسناد و مدارک ملک و مالک قبل از تنظیم اجاره نامه چیست؟ + فیلم آموزشی |
اگر محل استیجاری تخلیه شده باشد، دادورز یا نماینده شورا موضوع را صورتجلسه میکند و مراتب را به واحد اجرای احکام گزارش می کند. سپس مستاجر کلید ملک را در اختیار شورا قرار میدهید و در ادامه توصیه می کنم که طی یک اظهارنامهای مراتب تخلیه و تسلیم کلید محل استیجاری به شورای حل اختلاف و ذکر شماره پرونده هبه موجر یا نماینده او منتظر اقدام از سوی موجر باشید و البته باید در متن اظهارنامه مهلتی را برای اقدام از سوی موجر تعیین کنید مثلا سه روز از زمان ابلاغ اظهارنامه.
اگر علی رغم ارسال اظهارنامه هیچ گونه اقدام یا عکس العملی یعنی تحویل ملک اجاره ای به مالک از طرف موجر دیده نشد آنگاه می توانید در مرحله بعدی مبادرت به اقامه دعوای حقوقی علیه او نمایید. برای این کار با توجه به میزان پول پیش باید در دادگاه یا شورای حل اختلاف طرح دعوی کنید و برای این منظور باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه بکنید. هنگام تنظیم دادخواست در ستون خواسته باید ضمن مطالبه وجه قرض الحسنه یا ودیعه خسارت دیرکرد یا تاخیر تادیه را نیز از موجر بخواهید که در صورت موفقیت شما در دعوی دادگاه موجر را ضمن محکومیت به پرداخت وجه قرض الحسنه یا پول رهن وی را به پرداخت خسارت دیکر از زمان طرح دعوا تا زمان صدور حکم قطعی و اجرای آن محکوم می نماید.
حالت سوم تحویل ملک اجاره ای به مالک
اما حالت سومی هم وجود دارد و آن اینکه موجر از پرداخت وجه یا پول پیش محل استیجاری امتناع نمیکند اما نظرش این است که میتوانید منتظر باشید تا این که مستأجر جدیدی پیدا شود و بعد از این که پول یا وجهی از مستاجر جدید دریافت نمود ان وقت پول ودیعه شما را پس بدهد و شما ملک را تخلیه کنید که در این قسمت هم یک سری نکات فنی و حقوقی وجود دارد که ما برای جلوگیری از اطالهی کلام آن را در فیلم آموزشی دیگری تحت عنوان آموزش پس گرفتن پول پیش خانه به صورت قانونی از موجر به صورت کامل توضیح میدهیم.
اگر موجری بعد از تحویل خانه ادعا کند خانه خسارت دیده است آیا می تواند پول پیش خانه را ندهد و یا میخ تابلوی روی دیوار خسارت محسوب می شود ؟؟
سلام و درود
می تواند ادعا کند و باید اقامه دعوا کند و ثابت شود که خسارت از سمت همان مستاجر بوده است
سلام و تشکر از مطالب مفیدتون. من مستاجرم و مالک به بهانه اینکه ملک باید به وصعیت تحویل برگردد ودیعه را نمیدهد و از موعد قرارداد هم گذشته و کلید را تحویل نمیگیرد. چه باید کرد؟ ملک برای مدرسه اجاره شده و تغییراتی ایجاد شد. قبول هم نمیکند که مبلعش رو از ودیعه کسر کند.
سلام و درود
اگر بدون اجازه این تغییرات رو دادید خوب راست میگه و باید به وضعیت قبل برگردانید. یا توافقی باهم مصالحه کنید
سلام،
مستاجر بنده از تیر ماه سال گذشته تا آخر مرداد امسال را بدون قراداد در ملک نشسته بود، ودیعه مورد نظر را هیچگاه کامل تامین نکرد و اجاره بها را هم با ۵،۶ ماه تاخیر پرداخت مینمود. ایشان بالاخره ۳۰ مرداد ماه گذشته تخلیه کرد و یک کلید واحد را به بنگاه تحویل داد تا مستاجر جدید بیاید و پول پیش باقیمانده را دریافت کند. بنده خارج از کشور ساکن هستم. منزل اجاره رفت و مستاجر قبلی خسارات زیادی به منزل وارد کرده بود که هزینه تعمیر زیادی برد. الان مستاجر جدید ساکن شده ولی مستاجر قبلی از دادن کیلد انباری امتناع و درخواست دریافت ودیعه مورد توافق سال گذشته را ( که هیچوقت تامین نکرد) مینماید.
بهتر از ما از چه راهی جلو برویم که موضوع حل بشود؟ ممنون
سلام و درود
باید با وکیل مشورت کنید و البته مذاکره بهترین رهکار است و الا باید تامین دلیل کنید و خسارات برآورد شود و سپش اقامه دعوا کنید
سلام. خسته نباشید، بعد از تحویل خانه آیا موجر حق گرفتن همه ی صورت جلسه ها و قرار داد ها را دارد؟
سلام ودرود
صورتجلسات و قرارداد چه چیزی؟
درصورت فوت مستاجر و آماده نبودن انحصار وراثت نمیتوان طرح دعوی یا حتی تنظیم تامین دلیل نمود و اظهارنامه تخلیه نمود. حال چگونه میتوان ادعای تخلیه ملک در موعد مقرر را ثابت کرد
سلام و درود
اولاًً باید مدت اجاره تمام شود
ثانیاً ورثه امتناع از تخلیه نمایند علی رغم صدور اظهارنامه یک ماه قبل از اتمام مدت اجاره
ثالثاً اگر صدور گواهی حصر وراثت به تاخیر بیفتد به ضرر ورثه است و باید خسارت تاخیر در تخلیه یا اجرت المثل بپردازند
رابعا اگر از طریق دستور تخلیه اقدام کنید معمولا شورا مستاجر را دعوت به رسیدگی نمی کند چون جلسه ای تشکیل نمی شود. و نیازی به ارائه گواهی حصر وراثت نیست.