انواع اجاره نامه اماکن استیجاری
دسته بندی انواع اجاره نامه اماکن استیجاری
اجاره نامه ها به دو دسته تقسیم میشوند: ۱- اجاره نامه عادی ۲- اجاره نامه رسمی.
اجاره نامه عادی چیست ؟
اجاره نامه های عادی آن دسته از اجاره نامههایی هستند که توسط خود موجر و مستأجر در یک برگه کاغذ A4 یا بزرگتر یا کوچک تر تنظیم میشود و حتی اجارهنامه هایی که در بنگاهها و یا دفاتر آژانسهای ملکی تنظیم میشوند جزء دسته اول یعنی اسناد عادی یا اجاره نامه های عادی هستند.
حتی اگر در زمان تنظیم اجاره نامه کدرهگیری هم از سامانه معاملات املاک کشور اخذ شود تأثیری در ماهیت این اجارهنامه ندارد و کماکان یک اجارهنامه عادی است. ( انواع اجاره نامه )
حتما بخوانید : نحوه قانونی و صحیح پرداخت اجاره بها + فیلم آموزشی |
اجاره نامه رسمی چیست ؟
اما اجارهنامه رسمی اجارهنامه ای است که فقط و فقط در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد. حتی اگر طرفین اجاره جزء اشخاص دولتی باشند مثلاً کارمند رسمی دولت باشند تأثیری در ماهیت قرارداد یا اجاره نمیگذارد.
تفاوت در انواع اجاره نامه اماکن استیجاری
تفاوت اجاره نامه عادی و اجاره نامه رسمی چیست؟
اجارهنامه عادی و اجارهنامه رسمی از نظر حقوقی این تفاوت ها را با هم دارند:
اگر اجارهنامه عادی باشد و مدت قرارداد تمام شود ولی مستأجر از تخلیه ملک امتناع کند شیوه تخلیه آن با اجارهنامه رسمی فرق میکند. اجارهنامههای عادی را برای تخلیه باید به شوراهای حل اختلاف مراجعه کرد ولی چنانچه اجارهنامه رسمی باشند باید به دایره اجرای ثبت مراجعه کرد اما در هر حال اجارهنامه چه عادی باشد و چه رسمی، یکسری شرایط حقوقی و قانونی دارد که اگر این شرایط رعایت شود طبق قانون اجرای اسناد رسمی و طبق قانون روابط موجر و مستأجر سال ۷۶ ظرف یک هفته دستور تخلیه محل استیجاری صادر میشود به همین راحتی.
چون بیشتر اجارهنامه ها به صورت عادی هستند، در اینجا شرایطی که برای تنظیم اجارهنامه های عادی در قوانین پیش بینی شده است را خدمت شما توضیح می دهم. ( انواع اجاره نامه )
۴ شرط برای تخلیه فوری املاک استیجاری در هفت روز چیست؟
در قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال ۱۳۷۶ چهار شرط برای تخلیه فوری املاک استیجاری در طی هفت روز پیش بینی شده است که با رعایت این ۴ شرط هر موجر یا مالم مکان یا ملک استیجاری میتواند دستور تخلیه محل استیجاری را گرفته و ظرف مدت یک هفته ملک را به صورت تخلیه شده تحویل بگیرد.
این چهار شرط عبارتند از: (براساس ماده ۲ قانون روابط موجر و مستأجر مصوب سال ۱۳۷۶)
- اجارهنامه حداقل در ۲ نسخه تنظیم شده باشد.
- توسط موجر و مستأجر به امضاء برسد.
- اجارهنامه مدت داشته باشد مثلا یکساله، شش ماهه و یا حتی یکروزه.
- حتمادقت شود تا توسط دو تا شاهد به امضاء برسد. ( انواع اجاره نامه )
اگر این چهار شرط رعایت شود در نظر داشته باشید که بعد از پایان اجاره موجر میتواند از طریق شورای حل اختلاف نسبت به تخلیه آن اقدام کند. اما اگر یکی از این ۴ شرط وجود نداشته باشد مثلاً دو شاهد ذیل اجاره نامه را امضاء نکرده باشنارید و یا فقط مشاور املاک زیر آن را امضاء کرده است. این را بدانید که در این حالت موجر یا مالک یا نماینده او نمیتواند علیه مستاجر نسبت به تخلیه فوری اقدام کند و همچنین اگر اجارهنامه فقط در یک نسخه تنظیم شده باشد هم امکان استفاده از ویژگی تخلیه فوری در ۷ روز امکان پذیر نیست.