امکان فسخ مبایعه نامه
امکان فسخ مبایعه نامه و شایعه و تصورات اشتباه درباره آن
برخی شایعات درباره قراردادهای ملکی باعث شده که طرفین معاملات تصورات اشتباهی را در خصوص امکان فسخ مبایعه نامه داشته باشند.
این شایعات گاهی آنقدر گسترده است که حتی در جلسات مشاوره وقتی پرده از برداشت و تصور اشتباه آنها برداشته میشود اما باز هم تردید دارند که مبادا شایعات درست باشد!؟
یکی از همین شایعات درباره امکان فسخ مبایعه نامه های ملکی یا قراردادهای خرید و فروش خانه و آپارتمان و هر نوع ملک و مستغلات میباشد که لازم دیدم ضمن معرفی این شایعاتدر باره امکان فسخ مبایعه نامه ، خیال شما را از بابت هر نوع نگرانی درباه آنها راحت کنم.
این سه شایعه کدامند؟
در اینجا فقط ۱+۲ (سه) مورد از این شایعه ها اشاره میکنیم. این سه شایعه واقعیت ندارند و باعث فسخ مبایعه نامه یا ابطال قرارداد نمیشوند مگر در یک مورد که آن هم با توجه به رویه جاری در نوشتن مبایعه نامهها بعید است که اتفاق بیفتد که به آن اشاره خواهیم کرد.
شایعه اول در باره امکان فسخ مبایعه نامه :
شایعه شده که؛ برای اینکه بیع جاری شود باید حتماً مبلغ ناچیزی مثلاً ۱۰۰۰ تومان ردو بدل شود!
اما واقعیت این است که اگر در مبایعهنامه مهلتی برای پرداخت ثمن معامله پیشبینی شود، دیگر نیازی به چنین کاری نیست. اما اگر در یک قرارداد خرید و فروش زمانی برای پرداخت ثمن معامله از سوی خریدار به فروشنده تعیین نشود، و مبیع یعنی خانه یا ملک هم در اختیار خریدار قرار نگرفته باشد و مهلتی هم برای تحویل آن پیشبینی نشود و تا سه روز از تاریخ امضای قرارداد طرفین هیچ اقدامی در تحویل ملک یا مبلغ معامله نکنند در این صورت فقط فروشنده حق فسخ معامله را دارد.
با توجه به اینکه در اغلب مبایعه نامه ها برای تحویل ملک و پرداخت ثمن (مبلغ) قرارداد مهلت تعیین میشود بنابراین عدم پرداخت حتی یک ریال از سوی خریدار باعث ایجاد حق یا خیار تاخیر ثمن برای فروشنده و در نتیجه حق فسخ قرارداد نمیشود.
شایعه دوم در باره امکان فسخ مبایعه نامه :
شایعه شده که، فروشنده یا خریدار حق دارند تا ۴۸ ساعت پس از انجام معامله و امضای قرارداد آن را فسخ و منحل کنند!
اما واقعیت این است که چنین تصوری وجود واقعی ندارد مگر اینکه حق فسخ ظرف مدت ۴۸ ساعت از زمان قرارداد قبلاً شرط شده باشد و در مبایعه نامه نوشته شود وگرنه چه خرید و چه فروشنده با ساقط شدن خیارات قانونی و عدم شرط مهلت ۴۸ ساعته نمیتوانند معامله یا قرارداد را فسخ و منحل کنند.
شایعه سوم در باره امکان فسخ مبایعه نامه :
شایعه شده که، تا زمانی که سند رسمی ملک امضاء نشده باشد، طرفین حق فسخ قرارداد را دارند!
اما واقعیت این است که با اسقاط کافه (کلیه) خیارات قانونی و عدم پیشبینی شرط فسخ در مبایعه نامه، حتی قبل از تنظیم سند رسمی ملک، نمیتوان با ارسال اظهارنامه یا درخواست از مشاور املاک اقدام به فسخ و انحلال قرارداد نمود.
امیدوارم با آگاهی از قوانین به شایعات بیاساس درباره قراردادهای ملکی دامن نزنید.